dinsdag, december 3, 2024
HomeBlogCheck de kredietwaardigheid en groei veilig

Check de kredietwaardigheid en groei veilig

We zitten in een tijd waarin er voor veel bedrijven mogelijkheden liggen om te groeien. Altijd leuk en uitdagend natuurlijk om dit soort stappen te zetten met je bedrijf. Het brengt alleen soms ook de nodige risico’s met zich mee. Want een nieuwe klant is leuk mits deze in staat is om tijdig de facturen te betalen. Anders kunnen er de nodige problemen ontstaan. Dus het is belangrijk om een aantal maatregelen te nemen om veilig te groeien. Dat zit hem in een strak debiteurenbeheer, maar ook in een stuk preventie. En dat doe je door bij een prospect van te voren de kredietwaardigheid te checken. In dit blog vertellen we uitgebreid hoe je dit kunt doen.

Hoe check ik de kredietwaardigheid?

Er zijn twee opties met betrekking tot het checken van de kredietwaadigheid. Kort gezegd is dat het zelf checken of het laten checken. Binnen een bedrijf hoe je uiteraard niet één van de twee te kiezen. Bij een wat kleinere deal is het soms genoeg om zelf een korte check te doen. Maar als het om een grote deal gaat waar je als bedrijf ook flink voor moet investeren is het verstandiger grondiger de kredietwaardigheid te checken. Het laten doen door een professionele partij is dan logischer om te doen. Als je het zelf gaat doen dan is de meest logische weg richting de Kamer van koophandel. Iedere rechtspersoon is namelijk verplicht daar de jaarrekening te deponeren. Daarin zie je de balans van het bedrijf en de winst en verliesrekening. Daar kun je heel veel zaken uit opmaken. Bijvoorbeeld of de vermogenspositie gezond is door te kijken naar de verhouding eigen vermogen ten opzicht van totaal vermogen. En of er voldoende liquide middelen zijn om kortlopende schulden zoals facturen te voldoen. En als een bedrijf al een aantal jaar verlies draait weet je dat de kans groot is dat er op een gegeven moment ook betalingsproblemen gaan ontstaan.

Andere maatregelen

Uiteraard zijn er meer maatregelen om je debiteurenrisico te verkleinen. Binnen je organisatie is dat een strak debiteurenbeheer. Dus tijdig facturen en tijdig actie ondernemen als een betalingstermijn wordt overschreden. Veel bedrijven kiezen ook voor het afsluiten van een kredietverzekering. Daarin zit overigens ook de mogelijkheid om de kredietwaardigheid te laten checken. Verder zit daar in dat je kunt overdragen aan een incassobureau als je eigen debiteurenbeheer niks oplevert en als de vordering oninbaar blijkt dan is die dus verzekerd. Of in ieder geval een deel daarvan.

Gerelateerde berichten

Recente berichten