De eerste dagen met uw nieuwe hoortoestel   

Posted on

Gehoorverlies is een veel voorkomend problemen bij ouderen. Net zoals dat de ogen of gewrichten van een persoon achteruit gaan, kan ook ons gehoor verminderd. Op zich niks ergs of schadelijks maar uiteraard wel ontzettend vervelend. Gelukkig bestaat er een simpele oplossing voor dit probleem en dat is een hoortoestel. Hoortoestellen, of ook wel bekend als gehoorapparaten, zijn kleine apparaatjes die in of achter het oor geplaatst kunnen worden en die werken als tussenschakel om het geluid weer om de juiste frequentie naar u door te seinen waardoor u weer optimaal kunt horen. In dit blog vertellen we u graag meer over de eerste dagen met uw nieuwe hoortoestel.

Eenmaal aangemeten en dan?

Eenmaal bij de gehoorspecialist geweest om een gehoorapparaat aan te meten? Dan kunt u vaak enkele weken later al terug komen om het apparaatje op te halen. Tijdens deze zogenoemde vervolgafspraak gaat u voor het eerst kennismaken met uw hoortoestel. In theorie moet het toestel naar behoren zitten en werken maar in de praktijk verloopt dit uiteraard nog wel eens anders. Ieder mens is uniek en zo ook zijn of haar wensen en behoefte. Tijdens de vervolgafspraak gaat u het toestel dus voor het eerst passen en testen. Zeker de eerste keer maar ook de dagen daarna kan het zijn dan het toestel nog wat lichte druk geeft. Dit is normaal omdat de zenuwen om uw oor deze druk niet gewend zijn maar het hoortoestel mag nooit pijn doen of irritatie geven. Daarna wordt de gebruiksaanwijzing met u doorlopen. Als dit eenmaal duidelijk is, dan is het hoortoestel in principe klaar voor gebruik.

De eerste dagen

De eerste dagen zal het heel erg wennen zijn. Uw oren vangen ineens weer geluiden op die u al een lange tijd niet meer heeft gehoord. Dit kan ervoor zorgen dat het misschien wat overweldigend voelt. Probeer het gebruik van uw hoortoestel daarom ook rustig aan op te bouwen. Eerst met een uurtje, de volgende dag twee uur en dit bouwt u rustig aan uit tot verschillende gelegenheden. In grotere en drukkere ruimtes zal u hoortoestel namelijk ook andere geluiden opvangen die misschien niet allemaal even snel gefilterd zullen worden. Dit kan soms wat ruis of een piep geven. Door de instellingen iets aan te passen zult u merken dat deze geluiden alweer snel verdwijnen. Na een á twee weken raken de meeste gebruikers helemaal gewend aan het apparaatje. Ervaart u na deze periode nog steeds ongemakken, schroom dan niet om contact op te nemen met uw gehoorspecialist. Deze kunnen ervoor zorgen dat deze ongemakken verholpen kunnen worden. 

 

Geef een reactie