Wat doet een VvE Beheerder eigenlijk?

Posted on

Nederland is een prachtig divers land. Dat kun je op verschillende manieren interpreteren. Zo zijn we niet alleen multicultureel. Het is tevens mogelijk om op allerlei verschillende manieren te wonen in ons kikkerlandje. Van het platteland tot aan de stad: het kan allemaal! Zelf heb ik zowel in een dorp als midden in het centrum van een stad gewoond. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Ik was bijvoorbeeld helemaal niet op de hoogte dat je bij een Vereniging van Eigenaren komt als je een appartement koopt. De VvE in Amsterdam waarbij ik terecht kwam had gelukkig een externe VvE Beheerder die alles in goede banen leidde. Vandaag besefte ik me dat vast niet iedereen weet wat zo’n VvE Beheerder Amsterdam is. Daar geef ik in deze blog antwoord op!

Functie van een externe beheerder

Voor het gemak ga ik er vanuit dat je de basis van het VvE Amsterdam begrijpt. Kort gezegd ben je met elkaar verantwoordelijk voor al het onderhoud. Hiervoor moeten zowel financiële zaken als administratie op orde zijn. Zoals je wel kunt voorstellen is dat een behoorlijke klus. Persoonlijk heb ik geen kaas gegeten van boekhouding en dat soort zaken. Aangezien ik zeker niet de enige ben, kan een VvE ervoor kiezen om een externe partij in te schakelen. Dus wat is een VvE Beheerder? Dit is een onafhankelijke expert die de taken omtrent het VvE Beheer overneemt van de VvE. De functie van zo’n externe beheerder is dus eigenlijk de Vereniging van Eigenaren te ontzorgen.

Dit doet een externe VvE Beheerder

De taken van zo’n beheerder kunnen erg uiteenlopen. Het is namelijk per VvE afhankelijk wat er afgesproken is. In feite kan een goede VvE Beheerder al het werk omtrent de administratie en financiën overnemen. Uiteraard wordt dit vervolgens wel helder gecommuniceerd met het bestuur. Zij vervullen als het ware een soort eindcontrole-functie. Zo kan de externe VvE Beheerder ook geen beslissingen maken of doorvoeren als het bestuur hier vooraf niet mee akkoord is gegaan. Daarnaast kijkt de externe beheerder naar de toekomst. Moet er bijvoorbeeld binnenkort grootschalig onderhoud plaatsvinden of ontbreekt er een meerjarenplan voor de financiën van de VvE? In sommige gevallen gaan de werkzaamheden van zo’n VvE Beheerder nog verder. Dan regelt hij of zij bijvoorbeeld tevens alles omtrent verzekeringen.

Goede aanvulling

Om eerlijk te zijn vind ik een deskundige VvE Beheerder een goede aanvulling voor iedere VvE. De kans is namelijk aanzienlijk groot dat niet veel mensen binnen de VvE genoeg verstand van dit soort zaken hebben. Hierdoor kun je op de lange termijn een groot risico oplopen. Er staan namelijk in de wet diverse zaken vastgelegd waar een VvE aan moet voldoen. Als dit niet het geval is, dan staat daar een boete tegenover. Dus heb jij net als ik weinig verstand van dit soort boekhouding en administratieve zaken? Mijn advies: schakel een externe VvE Beheerder in!

Geef een reactie