Gietharsen zijn composieten. Giethars bestaat uit een basis van polyol en een ander harder segment. Hierbij kan je denken aan MDI of TDI. Giethars is elektrisch isolerend en dun vloeibaar bij het gieten. Je kan giethars in verschillende hardheden verkrijgen zoals onder andere rubber en beton. Tot op zo’n hoogte kan giethars gevuld worden dat het warmte geleidt, maar elektrisch blijft isoleren. Over het algemeen is giethars zeer taai.
Twee soorten giethars
Er bestaan twee verschillende soorten gietharsen, namelijk polyurethaan giethars en epoxy giethars. Polyurethaan wordt onder andere gebruikt als alternatief voor leer en bestaat uit twee segmenten. Een hard segment en een zacht segment. Polyurethaan kan zowel sterk als buigzaam zijn en is slijtvast. Polyurethaan zie je bijvoorbeeld terug in coatings, zoals de lak van een auto. Doordat dit product zo sterk is en goed bestand is tegen krassen en een mooie glans geeft, is het erg populair om te gebruiken in de industrie.
De andere soort giethars is epoxygiethars. Epoxy is een thermohardende kunststof. Tijdens productie is epoxy dun-vloeibaar. Wanneer men de hars combineert met glasvezel of een ander soort vezel wordt het geheel composiet genoemd. Deze epoxyhars als composiet is ideaal om te gebruiken voor producten zoals verf en vloeren. Ook wordt het gebruikt voor boten. Epoxy hars zie je veel terug in coatings en epoxy lijm wordt veel gebruikt in de industrie, maar ook in het huishouden. Giethars wordt in het algemeen gebruikt bij het ingieten van elektronica zoals transformatoren en printplaten. Ook wordt giethars gebruikt bij de productie van kunststof artikelen en met name voor vloeren.
Extra voorzichtigheid is geboden bij het werken met dit materiaal
Het kan zijn dat je een allergische reactie krijgt als de epoxylijm nog niet volledig is uitgehard. Je kunt er in dat geval roodheid en eczeem van krijgen. Ook komt het voor dat er zwellingen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk op te passen met de verharders, deze kunnen zelfs brandwonden veroorzaken. Door de dampen die vrijkomen kan men last krijgen van de ademhaling en kan er schade aan de ogen voorkomen. Tot slot kunnen de oplosmiddelen levenslange schade aanbrengen aan de lever, de nieren, de hersenen en het zenuwstelsel. Het is dus zeer belangrijk goed op te letten wanneer je te maken hebt met epoxyhars en de bewerkingen waarin deze hars is verwerkt. Bij het gebruik is dus extra hoge voorzichtigheid geboden. Bescherm jezelf met handschoenen, een veiligheidsbril en een mondkapje.